När mängder av fotbollsklubbar växer ur sina nuvarande arenor står arkitektbolagen på kö för att göra nya fotbollsarenor till verklighet. Fotbollsresoronline har tittat in bland bråte och byggarbetsplatser och har hittat några riktigt spännande projekt som kommer att se dagens ljus inom kort.
(Fotbollsresoronline ser bara på den estetiska utformningen av arenorna och är väl medvetna om den orättvisa bland arbetarna som tar fram dem och tar starkt avstånd till detta).

lusialstadium
Lusail Iconic Stadium, Qatar
Lusail Iconic Stadium är en planerad idrottsarena i den nya staden Lusail i Qatar strax norr om huvudstaden Doha. Stadion är tänkt att byggas som finalarena till VM i Fotboll 2022. Stadion är tänkt att ha en kapacitet på 120 230 åskådare och den kommer att ha ett solcellsdrivet kylsystem för att hålla nere temperaturen inne på stadion. Ett storslaget projekt som kantats av slavliknande löner för arbetarna på plats.

 

ferencpuskasnew_top
New Puskas Ferenc Stadion, Ungern
New Puskas Ferenc Stadion är under konstruktion och byggs på den nuvarande gamla Puskas Ferenc Stadion i Budapest. Den nya arenan kommer ersätta den gamla som har varit Ungerns hemmaarena sedan 1953. Den kommer vara en av arenorna inför EM 2020 som kommer vara utspridda över Europa. Arenan kommer ta in ca 68 000 personer och kommer stå klar under 2019.

 

Chelseanewarena
Nya Stamford Bridge, London
Chelsea har redan växt ur Stamford Bridge sedan länge och suktar efter en ny arena. Frågan är när det blir av och när flytt sker. Först var tanken att bygga om en gammal industribyggnad, men den planen gick i stöpet. Nu ligger förhoppningen till arkitekterna Herzog & de Meuron att göra planerna till verklighet. Inflyttningsår är inte fastställt än men blir nog tidigast om tre år.

 

tottenhamnew_top
New Tottenham Hotspur Stadium
I norra London byggs det som aldrig förr. White Hart Lane togs ur bruk och Tottenham huserar detta år i Wembley (hyfsad ersättare) tills New Tottenham Hotspur Stadium står färdigbyggt till säsongen 2018/2019. En sak är säker; det blir en mäktig arena. Du kan kolla in hela bygget på här

 

Rom
Stadio della Roma, Rom
Rom är alltid en bra idé. Särskilt med deras nya arena Stadio della Roma. Inspirationen är hämtat från Colosseum, och arenan väntas stå klar lagom till 2021 efter att ha stött på bekymmer under vägen. Kapacitet? 52 500 personer.

Alla bilder är lånade från www.stadiumguide.com där också många fler framtida arenor finns presenterade.