Efter att Sverige rent mirakulöst fått med sig en seger i fredagens möte på Friends Arena mot Italien så är det nu dags för returmöte i Milano på San Siro. En VM-biljett för Sverige skulle innebära att den ”gula väggen” tar sig till Ryssland och VM 2018.
På andra sidan plan står ett revanschsuget, hungrigt och jagande Italien som bara MÅSTE till VM. Inget VM utan Italien vore en katastrof för hela landet och förbundskaptenen Gian Piero Ventura kommer då att behöva se sig om efter ett nytt tränarjobb. Så det är helt enkelt upplagt för en hård fight på San Siro.

Läs mer: Vi minns möten med Italien

Här är fyra saker du kanske inte visste om kvällens skådeplats, San Siro:

Historian
Stadio Giuseppe Meazza, eller San Siro som den kallas är den största fotbollsarenan i Italien och är hemmaplan för AC Milan och Inter. Arenan har fått sitt namn efter den italienske storspelaren Giuseppe Meazza, som spelade för både Inter och AC Milan under 1930- och 40-talen. Tidigare var det officiella namnet San Siro, men sedan 3 mars 1980 (året efter att Meazza avlidit).Interfansen använder Giuseppe Meazza-namnet på arenan. Milanfansen vill inte kalla arenan för det, då Giuseppe Meazza var en fornstor Interspelare. Namnet San Siro används därför av Milanfansen. Internationellt och i Italien är San Siro den vanligaste benämningen på arenan.
San Siro byggdes 1925/1926 och invigdes den 19 september 1926, då 35 000 åskådare såg Inter besegra Milan med 6–3. På den tiden spelade endast AC Milan sina hemmamatcher på arenan. 1935 köptes den av staden Milano och 1947 började även Inter spela på arenan. Efter det har den renoverats flera gånger, bland annat inför VM 1990. 1939 blev den ombyggd så den klarade av 55 000 åskådare och år 1990 klarade den dryga 85 000. Nu är den begränsad till 80 065 personer.

Guiseppe Meazza
Bild på Guiseepe Meazza, lånad från www.myfootballfacts.com


Massiv publik
San Siro tar in 80 018 personer sittandes, även om de flesta står upp under större delen av matchen (och Italienarna är ju inte direkt kända för att sitta still och hålla truten). Det gör den till den största arenan i Italien. Det kan jämföras med Friends Arena som hade dryga 49 000 personer på plats i fredags. Så bered er på fullt fart, både på och utanför plan.

stadium-2753288_1280

Ännu massivare publik
Dryga 80 000 personer på fotboll är ingenting jämfört när Coldplay var på besök på San Siro under sommaren 2017. Med turnén A Head full of Dreams Tour fyllde man San Siro med 117 307 personer som skrek sig mer än hesa. Där ligger fotbollslandslaget i lä.

Milan byter bort San Siro
Den nya arenan blir belägen i stadsdelen Portello och ska bli en av världens mest innovativa. Den ska designas av Aurp, som också formade Bayern Munchens Allianz Arena. Klubben poängterar att arenan ska vara lättåtkomligare än San Siro. Detta ska få fotbollsfantasterna att strömma till arenan via tåg och buss snarare än bil, vilket gynnar miljön.Samtidigt är Milan fast beslutna att förbättra San Siro. Där ska det byggas nya restauranger, ett nytt museum och mycket annat. Den nya arenan ska stå klar lagom till starten av säsongen 2018/19 och kommer att vara öppen sju dagar i veckan, med en kapacitet på 48 000 åskådare. Det återstår att se om Italien följer med eller blir San Siro trogen.

Milan ny arena
Bild lånad från AC Milan.com